Kanna - "Bumling stor" handgjord keramik i stengods
0 kr
400 kr
Produkten är tyvärr slut i lager. :(
Handgjord, tummad kanna i stengods
Mjölkkanna, gräddsnipa, tillbringare, karaff...
Det finns flera benämningar för en kanna. Men orden ger oss en hint om storleken. Glasyren skiftar lite mellan bränningarna. Likaså gör leran det. Glasyrer och leror består av en rad olika ämnen som är hämtade från naturen vilket påverkar det slutliga resultatet och gör min keramik levande. Jag hoppas att du som kund ska njuta av olikheterna och förundras över vad vår natur kan ge oss.
På "Bumling" har jag låtit mina fingrar lämna avtryck i leran. Detta ger glasyren möjlighet att lägga sig fint och framhäva mönstret.
Rymmer:
Lera: grå
Glasyr: Vit
Storlek: ca 13 cm i diameter
Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn.
Så här tillverkar jag min kanna:
- Först mäts rätt mängd lera upp och knådas. Jag formar leran till en boll och öppnar upp ett hål med min tumme. Viktigt att få till rätt tjocklek på botten av kannan. Hela kannan ska ha samma tjocklek när jag är klar.
- Jag roterar leran i handen medans andra handens tumme trycker ut leran från insidan mot resterande fingrar på utsidan. Det är lite som att dreja - fast i handen. Stor vikt läggs på att behålla öppningen liten. Det är alltid lättare att vidga leran än det är att minska den.
- På "Bumling stor" har jag skurit till en bit lera som jag formar till en pip. Jag formar även ett handtag.
- När jag är nöjd med formen på kannan ställer jag den åt sidan för att torka till.
- När kannan torkat till ett stadium som man kallar läderhård, slätar jag till botten och skriver min signatur. Därefter monterar jag ett handtag och pip.
- Nu får den torka upp och ned under plast i några dagar. Sedan utan plast i ytterligare några dagar.
- Därefter skröjbränns kannan till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
- Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
- Nu doppar jag ner kannan i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte kannan fastnar på plattorna i ugnen när jag glasyrbränner. Kannan ställs sedan in i ugnen och bränns upp till 1240 grader.
Stengods - keramik som tål micro, ugn och diskmaskin
Keramik i stengods är mycket tåligt. Man kan diska den i diskmaskinen och använda den i micron. Keramik med tunna kanter är mer skört än kanter med lite mer lera.
Att rispa in mönster i leran, som jag gör med det mesta i Lisa-serien, innebär att jag tunnar ut väggarna i godset. Detta medför att jag måste dreja lite tjockare väggar så att det finns tillräckligt material för att göra mönster.