Kuji - Handgjord keramik i japansk stil

Kuji - en kollektion i grå lera med vit glasyr 

Detta är en kollektion där jag hämtat inspiration från Japan

Jag älskar asiatisk mat! Allt från härliga, kryddstarka ramensoppor till sushi och krispig pak choi. Och eftersom jag även är förtjust i matlagning så ville jag skapa en serie där maten fick ta plats. Alltså - ingen onödig utsmyckning på keramiken. Det är maten som ska synas!

Så här hittar du exempelvis ett fat på fot som passar ypperligt för exempelvis 3-4 sushibitar. Detta lilla keramikfat passar till så mycket - en förrätt, fyllda rispappersrullar, heta räkor, till kakan eller chokladpralinerna efter maten.

Min ramenskål har jag monterat på en hög fotring - liknande den som finns på mina små fat. En traditionell ramenskål är en låg skål. Den brukar rymma drygt 1L med soppa. För min del tycker jag att dessa skålar blir för stora. Jag vill ha en skål som inte är så stor och vid och som på så sätt håller värmen bra. Och för att ge den lite elegans valde jag att montera skålen på en hög fotring. Ramenskålen använder jag även till glass, frukt- och grönsakssallad, godisskål m.m.

I serien hittar du även kannor för sake - tokkuri på japanska. De är drejade med en smalare hals vilket gör att värmen hålls bättre. Dessutom är mina keramikkannor greppvänliga. Till dessa kan du köpa sake-muggar. Allt är drejat.

Jag har även en drejad skål med plats för ätpinnar, i Kuji-kollektionen. Den har en utsida som jag rispat in ränder i vilket gör den greppvänlig och skön att hålla i handen. Utöver det så har jag en större soppskål - också den med ett mönster på utsidan. Skålen med plats för ätpinnarna och soppskålarna hittar du här

Jag planerar att utöka denna serie med sojafat, uppläggningsfat, teskålar med mera inom kort.

Min butik och keramikverkstad/konstateljé
Min butik och keramikverkstad är beläget i vackra Ulricehamn. Butiken är inhyst i bottenplan på mitt hus vilket gör att det känns mysigt och hemtrevligt. Det mesta jag tillverkar är drejade bruksgods så som koppar, fat och skålar med vackra mönster och former.
Jag älskar även att skulptera i lera och handbygger vackra och unika föremål där formen och strukturen får förtur framför funktionen.

Välkommen förbi
Om du vet med dig att du har vägarna förbi vackra Ulricehamn är du välkommen att höra av dig så öppnar jag gärna butiken för dig. Du kanske även är sugen på att njuta av några kreativa timmar vid någon av mina drejskivor? Jag älskar pedagogik nästa lika mycket som att skapa. Och det är ofta som mina kursdeltagare är lyriska när de går hem.

Är du mer intresserad av att måla så har jag 2-dagars kurser där vi målar i akryl - Collage och Abstrakt måleri Det finns fina övernattningsmöjligheter i Ulricehamn. Och jag kan rekommendera ett besök på Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård