Monas Keramik & Konsthantverk - krukmakeri, konstateljé, drejkurser

Vägen fram till keramiken

Välkommen till min webshop och keramikverkstad. Mitt krukmakeri och konstateljé finns i Ulricehamn och där håller jag ofta olika kurser i bland annat drejning, skulptering och akrylmålning.

Jag gör handgjord keramik i stengods. Både bruksgods så som koppar, skålar och fat men även konstföremål. Det mesta hittar du i min keramik webshop.

Min produktion är småskalig och gjord med eftertanke. Processen med att göra handgjord keramik är lång - inget slit och släng. Jag vill släppa fokuset på att tillverka så mycket jag kan - istället vill jag hinna njuta av tiden det tar för att få färdigt en produkt. Till skillnad från den massproduktion som sker, oftast på andra sidan jorden, så skapar jag ett mervärde i varje keramiskt föremål. För miljön och för dig är det ett klokt val att handla din keramik av en lokal keramiker. 
Innan min keramik är redo att säljas så har jag hanterat just din stora, härliga temugg cirka 15 gånger. Och den keramik, där jag arbetat vidare med det konstnärliga uttrycket, har jag hanterat betydligt fler gånger och mycket tid har lagts ner på varje moment. 

En handgjord temugg blir helt unik. Jag sätter stort värde på detta. Och jag önskar att du som kund sätter värde på att de temuggar du väljer att köpa inte är helt lika varandra. Leran kan skilja lite från bränning till bränning. Glasyren kan ena gången bli lite mindre täckande medans nästa gång bli mer opak. Ibland kan du se märken efter tången jag använder i glaseringen eller droppmärken efter glasyren. Detta gör att min keramik blir levande och ett bevis på att jag gör allt för hand. Jag hoppas att du som kund uppskattar just detta lika mycket som jag. 

Det mesta av min tid spenderar jag vid drejskivan. Men jag handbygger och skulpterar även gärna. Detta är en härligt långsam process. Jag bygger först formen för att sedan, med hjälp av olika verktyg, arbeta fram mönster och håligheter som skapar vacker skuggbildning. Här får form och struktur förtur framför funktion. 

Sedan 2017 driver jag en liten butik med mitt krukmakeri hemma i mitt hus. Det är också här jag målar mina akvareller och tavlor i akryl. En del av min keramik kan man hitta i min webshop. Men då mitt fokus är att skapa i min keramikverkstad så uppdateras inte webbshopen hela tiden. 

Jag lägger även mycket tid på att hålla keramikkurser. Det blir mestadels drejkurser men även kurser där vi arbetar fram våra skapelser genom kavling, tumning och ringling. 

Florist och floristlärare, designer och producent, kreatör, keramiker och konstnär.......
Jag flyttade till Ulricehamn 1993. Innan dess hade jag utbildat mig till florist och arbetade som floristlärare en tid. Snart hittade jag en fin butikslokal i centrala Ulricehamn och bestämde mig för att öppna en blomsteraffär 1994. Det blev 13 underbara år med många fina och minnesvärda kundmöten. 

Butiken sålde jag sedan 2008 och startade därefter en grossistfirma där jag tillverkade produkter i trä - mindre möbler, skyltar, väggljusstakar och mycket mer. En del av produktionen la jag ut till Kina och Indien men största delen tillverkade jag själv tillsammans med några anställda.  Jag ställde ut på Formex - en presentmässa -  2 gånger per år. Det var fantastiskt roligt att bygga upp en monter och skapa en atmosfär som passade mina produkter. Under 5 år arbetade jag med att producera och leverera alla beställningar från kunder. Till slut blev det för mycket när jag inte hann med att producera tillräckligt snabbt så jag bestämde mig för att lägga ner verksamheten efter 5 år. 

Efter ett par år, där jag bland annat arbetade som servitris, hovmästare och sedan som restaurangchef, fann jag kärleken till leran. Efter en weekend-kurs i drejning 2017 köpte jag drejskiva och brännugn. Sedan dess har jag suttit många timmar och drejat. 
Vid samma tid återupptog jag även målandet som fått stå åt sidan under många år. Jag målar i akvarell och akryl och detta är ett fint komplement till mitt skapande som keramiker.  

Konstrundan i Ulricehamn 
Jag är medlem i Konstrundan i Ulricehamn. Det ger mig så mycket energi och inspiration av att möta de andra medlemmarna och få ta del av deras konstnärskap. Det har blivit ett flertal utställningar för mig tillsammans med mina konstnärsvänner de senaste åren. Och fler ska det bli. Jag har ställt ut både keramik och mina målade verk.  

Mina kurser - drejning och skulptering med lera
En stor del av min verksamhet utgörs av kurser i drejning och skulptering med lera. Mina kursdeltagare kommer från hela Sverige. De som bor längre ifrån väljer oftast en 2-dagarskurs eller en heldagskurs. På dessa kurser hinner man att prova på flera olika sätt att skapa med lera såsom drejning, kavling, tumning och ringling. Jag finns alltid på plats och stöttar i skapandet. Det är ofta som en hel familj väljer att boka en 2-dagarskurs för att på så sätt umgås och samtidigt göra något kreativt tillsammans. Att skapa med lera, dreja och skulptera är fantastiskt härligt. Ulricehamn är en mycket vacker stad och vi har flera fina övernattningsmöjligheter att erbjuda. 

Men de allra flesta kursdeltagare väljer att gå på drejkurs. För att kunna dreja så bör leran förberedas genom knådning och centrering. Just centreringen av leran (klösen) kan ta ett tag att lära sig. Om kursdeltagaren vill fortsätta att ta lektioner i drejning efter kursen så lär jag ut denna teknik. Men för de som aldrig provat drejning förut så gör jag allt förarbete; knådar om nödvändigt samt centrerar leran på drejskivan åt varje kursdeltagare. 

Min keramikverkstad rymmer upp till 6 deltagare på en keramikkurs oavsett om du vill dreja eller skulptera. Jag har 2 st drejskivor i dagsläget. För mig är det mycket viktigt att hinna ge varje kursdeltagare all den tid, uppmärksamhet och hjälp som behövs. Fler drejskivor och jag skulle inte hinna med att hjälpa alla på det sätt jag gör idag. Det skulle gå emot min önskan och strävan att få kvalitet på mina kurser och leverera den bästa pedagogiska utbildning jag kan. De allra flesta som provar på drejning hos mig klarar det galant! Det finns inga dåliga elever utan det är jag som lärare som måste se varje kursdeltagares behov och lära ut på rätt sätt. 

Min keramiska kompass
Jag älskar att sitta vid drejskivan och dreja. Det blir en hel del bruksgods som muggar, kannor, skålar och så vidare. Och jag har en del keramik som jag återkommer till och tillverkar kontinuerligt. Exempelvis serien Lisa Men då och då utökar jag serien eller byter ut viss keramik mot något nytt och fräscht. Den hittar du i min webshop.

Jag har alltid älskat naturen och är dagligen ute i skog och mark med min hund. I min keramiska utformning återkommer jag ofta till det organiska. Växtlighet, blommor och mönster tar en hel del plats. Exempel på detta är serien Fantasia där jag "målar" med lerslamma och underglasyr och skapar helt unik keramik. Också denna finns i webshopen.

Som jag nämnt tidigare så älskar jag att bygga större skulpturer för hand. Det kan till exempel vara stora vaser eller höga skålar på fot. Här är det formen, linjerna, strukturen och känslan man får när man rör vid glasyren det som får stå i fokus. Jag spenderar många timmar med varje skulptur eftersom jag rispar in intrikata mönster i leran. Men det är en underbar känsla att få hänge sig åt detta och vara i skapar-bubblan.

Välkommen till min keramikverkstad och krukmakeri Monas Keramik och Konsthantverk. Här i min webshop hoppas jag att du ska hitta keramik som tilltalar just dig.