Monoprinting - Handgjord keramik i stengods

Monoprinting och Monotype - tryck som är helt unika

Vad är egentligen monoprinting och monotype? 

Enkelt uttryckt är det ett tryck som är helt unikt och som inte kan reproduceras. Teknikerna kan vara svåra att skilja åt. 

Vid monoprinting på lera använder jag mig av exempelvis schabloner, stämplar med mönster i relief och screentryck. 
Vid monotype på lera ritar och målar jag egna mönster som jag sedan för över på leran. Vill jag ha ett mönster på min keramik som liknar varandra - till exempel på ett gäng med keramikkoppar - så måste jag ha pappersmallar som är exakt lika och som jag sedan målar på.  Man börjar då att måla detaljerna först. Sedan fortsätter man att måla fler lager och avslutar med bakgrunden. Kan vara lite knepigt innan man kommer på hur man ska tänka! Dessutom hamnar allt spegelvänt när man trycker. Ingen kopp blir en exakt kopia av den andre koppen, trots pappersmallarna, men man ser ändå att de liknar varandra. 

Jag verkligen älskar den spontanitet och det oförutsedda resultatet som dessa två tekniker kan medföra. Det blir en blandning mellan tryck, målning och textning. Här får jag verkligen utlopp för min kreativitet! 

Monoprinting och monotype är inte ett helt traditionellt sätt att skapa med lera! Varje keramikalster blir ett unikt föremål, ett konstverk - som en tavla - med djup och dimensioner. Det finns endast ett exemplar av varje design. Med andra ord - varje produkt är helt unik! 

Material som jag använder 
Jag färgar in lerslamma med färgkroppar och oxider för att få fram de kulörer jag vill ha. Ibland använder jag även andra leror för att få fram en speciell färg.
Jag målar och för över lerslamman på ett tunt tidningspapper som sedan trycks på leran. Leran har jag antingen kavlat ut eller drejat. 
Med hjälp av olika formverktyg kan jag påverka hur mycket av den infärgade leran som ska fastna på mina alster. Leran som blir kvar på pappret kan jag sedan föra över på ett nytt alster. Detta tryck kallas för "ghostprint". 
Jag tillverkar även "kritor" av min infärgade lerslamma som jag antingen kan skriva med eller riva över en schablon.

Återvinning vid packning
När du handlar av min keramik "Monoprinting" använder jag mig av extra skyddsmaterial vid frakt. För att spara på miljön och dess tillgångar återanvänder jag så mycket material som går. Detta innebär att du kan få din keramik packad i en kartong som jag tidigare fått skickad till mig. Jag packar även med tidningspapper. I de fall du får packmaterial av plast är det alltid återvunnet. Jag köper aldrig in plastemballage själv. Jag hoppas att du har förståelse och att du håller med om att detta sätt att återbruka är viktigt för miljön. 

Välkommen förbi
Om du vet med dig att du har vägarna förbi vackra Ulricehamn är du välkommen att höra av dig så öppnar jag gärna butiken för dig. Du kanske även är sugen på att njuta av några kreativa timmar vid någon av mina drejskivor? Jag älskar pedagogik nästa lika mycket som att skapa. Och det är ofta som mina kursdeltagare är lyriska när de går hem.

Är du mer intresserad av att måla så har jag 2-dagars kurser där vi målar i akryl. Målarkurserna är indelade i olika teman såsom Collage och Abstrakt måleri Det finns fina övernattningsmöjligheter i Ulricehamn. Och jag kan rekommendera ett besök på Torpa Stenhus och Hofsnäs Herrgård