Skulptering - Att handbygga med lera är fantastisk

Skulptering - man kan använda sig av flera tekniker 
Ge dig själv en stunds avkoppling där du utan stress får lära känna leran och dess möjligheter

För att boka en kurs:
1. Gå in på sidan "Kontakta oss" och skriv att du vill boka en kurs
2. Har du förslag på datum så kan du gärna ange det eller så skriver du annars att du vill ha förslag på datum av mig. 
3. Skriv gärna vilka veckodagar som passar dig bäst.
4. Tillsammans kommer vi fram till ett datum och tid som passar oss alla. 
5. Du kan välja att köpa kursen via hemsidan och sedan kontakta mig angående datum. Eller så kan du kontakta mig först, boka ett datum och tid för att sedan betala med swish på plats när vi ses. 

Presentkort?
Vill du ge bort en kurs i present till någon så ordnar jag gärna med ett presentkort. 
Gör så här:
1. Köp den utvalda kursen
2. I meddelanderutan skriver du att du vill ha ett presentkort och lägger till din egen personlig text som du vill ska stå med på presentkortet
3. Därefter skapar jag ett personligt presentkort med din text samt information om kursen, vad man bör tänka på, adress m.m.
4. Jag mailar presentkortet till din angivna mail så kan du skriva ut det. 



Hos mig kan du njuta av go´fika som står framme när helst du känner dig sugen. Dessutom ingår skröjbränning, glasering och glasyrbränning på mina skulpteringskurser. På vissa av kurserna ingår en mindre mängd lera. Man får gärna köpa till mer.
Efter ca 8 veckor är dina alster klara att hämta. Bor du långt ifrån kan jag skicka mot fraktkostnad. Tillsammans kommer vi fram till ett datum som passar. 

Köper du en kurs via min webshop så gäller kursen i ett år från köpdatumet. Viktigt att du förklarar detta för mottagaren om du ger bort kursen som present. Vill du hellre att jag skickar ett presentkort så går det fint. Hör bara av dig så ordnar jag det.
OBS: Jag håller inte barnkurser. Lägsta åldern för att kunna delta på en kurs är 12 år.

Vad kan man skapa på keramikkursen?
När du kommer på en kurs där vi skulpterar så går vi igenom kavling, ringling och tumning - lite beroende på typ av kurs du valt. Jag har gjort ett medvetet val att mestadels inte blanda flera olika tekniker i samma kurs. När jag håller en kurs, oavsett vilken, så vill jag ge dig som kursdeltagare all den information du behöver för att skapa med lera med rätt teknik. Jag vill finnas där för dig - det har du betalat för. Är vi för många på en keramikkurs så hinner jag inte med att hjälpa och visa alla. Det blir stressigt - både för mig och för dig om vi blandar tekniker på samma kurs. 

Har du däremot valt en heldagskurs eller en 2-dagars kurs så ingår fler tekniker och du får tid att prova på flera av dem. Det är underbart att få vara i skaparbubblan. 
Man kan till exempel göra härliga skålar genom kavling eller tumning/ringling, vitlöksrivare kan du göra med kavling, tvålkoppar, ljusstakar, äggkoppar, sushifat och skålar för soja, kaffeburk, lökgömma, koppar och temuggar. Jag det finns oändligt mycket man kan göra.  

Efterarbete
När en kurs är slut återstår det en hel del arbete kvar för mig. Jag tar hand om alla alster, vänder och plastar eventuellt in. Det är viktigt att allt torkar i lugn takt så att ingenting spricker. Har man otur kan det spricka ändå på grund av spänningar i leran. Efter cirka 1 dygn brukar leran torkat så pass att jag kan ta i leran utan att fingrarna gör märken. Man kallar detta stadie för läderhårt. Då är det dags att vända era alster och se till så att botten torkar. Ibland får jag plasta in sidorna så att de inte torkar till innan botten är torr. Allt för att minimera risken för sprickor. 

Allt måste kontrolleras noga innan skröjbränning
Efter cirka 2 veckor är alstren torra. Det känner man genom att lägga handen runt. Känns godset kallt betyder det att det fortfarande finns fukt kvar. Man måste vara helt säker på att allt är torrt när man ställer in den i ugnen. Annars riskerar man att keramiken sprängs vilket inte bara förstör just det alstret utan saker som står intill. Har man riktig otur kan man få skador på själva ugnen. Det vill man inte då en ugn och tillbehören är en dyr investering. 
Man bränner all keramik 2 gånger. Första gången kallas skröjbränning. Då går temperaturen upp till cirka 950 grader. Leran blir hård men tillräckligt porös så att den suger upp vatten. Och detta är viktigt eftersom glasyren innehåller vatten. Hade leran inte varit porös så skulle lagret av glasyr blivit för tunt. 

Glasyr och glasering
Efter skröjbränningen torkas allt av med en fuktig svamp för att bli av med damm. Sedan brukar jag pensla på vax i botten på all keramik. Vaxet gör så att glasyren inte fastnar där och jag får mycket mindre kletigt arbete vid glaseringen. Glasyren ska röras upp ordentligt mellan varje dopp med keramik eftersom tunga partiklar lägger sig i botten. Även viskositeten behöver kontrolleras. Innan jag kan använda mig av en glasyr testar jag den på mindre föremål för att se så att blandningen blivit korrekt. Jag blandar alltid min egna glasyr efter speciella recept. Det kan krävas ganska många provbränningar, där jag fått ändra lite på receptet, innan jag får glasyren som jag vill. 

Med hjälp av ett stort gripverktyg sänker jag nu ner keramiken i glasyren. Glasyren brukar torka till ganska snabbt - så pass att jag kan ta försiktigt på den. Sedan går jag över alla glaserade alster och putsar bort droppar som bildats i glasyren. En sista mycket viktig sak att göra innan jag kan fylla en glasyrugn är att torka bort all glasyr som eventuellt finns på undersidan. Det kan räcka med en nålsudd med glasyr för att keramiken ska fastna i sättplattorna i ugnen. Det förstör både keramiken och mina sättplattor. Så all hantering av glasyr görs mycket noga. Jag bränner oftast min keramik i 1240 grader. 

Jag har en ugn på 190 Liter. För att få ekonomi i bränningarna så kan jag inte bränna keramiken om inte ugnen är helt full. Detta medför att du som kursdeltagare kan få vänta ett tag innan du får tillbaka det du drejat. 

Välkomna // Mona