Kuji - Skål - Handgjord keramik i stengods

I lager

250 kr

Antal i lager: 15

Japan inspirerad skål   

Enkel och stilren skålform med liten fot 

Höjd: 8 cm
Diameter: 14 cm

Lera: grå
Glasyr: vit

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Ingen skål är exakt lika

Så här tillverkar jag skålen:
  • Jag mäter upp rätt mängd lera och centrerar den på drejskivan.
  • När jag drejar skålen så är jag noga med att lämna några cm med lera i botten till det som sedan ska bli foten på skålen
  • Jag ställer skålen sedan åt sidan för att torka till läderhård 
  • När skålen går att ta i utan att mina händer gör märken i leran vänder jag den upp-och-ner och centrerar den återigen på drejskivan. Jag fäster den med mjuk lera.
  • Nu är det dags att svarva till fotringen med mina olika miretter. Här läggs mycket tid på att få rädd bredd och höjd på foten. 
  • Jag ställer skålen åt sidan med plast runtom och låter den torka sakta i ca 1 vecka. Sedan står den utan plast i ytterligare en vecka så att den är helt torr inför skröjbränningen. 
  • Första turen som skålen gör i ugnen bränns den till ca 950 grader. Här bränns orenheter i leran bort och den sintrar. Sintring är en process som gör att fasta partiklar fogas samman. Men det är viktigt att ha koll på temperaturen för skulle den bli för hög så kan skålen inte dra åt sig glasyr så bra eftersom lerpartiklarna smält samman för mycket. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen. 
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan. 
  • Jag doppar ner skålen i glasyren ner till strax ovan skålens fot. Här siktar jag på att få glasyren lite lekfullt ojämn - alltså utan en spikrak glasyrlinje. Jag går därefter över och putsar till glasyren så att inga stora droppar eller märken blir kvar. 
  • Skålen ställs återigen in i ugnen, tätt packad samman med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader och glasyren smälter ut och samman med leran. 
Så här tar du hand om din keramik

Min keramik kan du använda både i micron, ugnen och diska i diskmaskinen
Undvik svarta repor från bestick genom att tillsätta spolglans till diskmaskinen

Svarta streck på tallrikar, i skålar eller koppar är metall från rostfritt stål. Framförallt bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte keramiken ställas i varandra eller gnidas/skjutas över varandra när de ställs in i köksskåpet.
Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande. Det kan repa glasyren.

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig