Hyacintvas "Randig skål" - Handgjord keramik i stengods

I lager

350 kr

Antal i lager: 1

Drejad vas - för hyacint eller blommor

Passar även som en "vanlig" vas för till exempel 1-3 rosor

Denna glasyr blir så fin på grå lera. Kanter blir mörkare och skapar karaktär till produkten. Mina vaser har jag drejat på drejskivan och därefter har jag skrapat fram mönstret när leran torkat till en aning. 

Höjd: 14-15cm
Diameter: 9cm
Lera: grå
Glasyr: Vit tenn

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål diskmaskin 

Så här tillverkar jag min vas:
  • Först mäts rätt mängd lera upp.
  • På drejskivan bearbetar jag leran och centrerar den. 
  • Vasen drejar jag och koncentrerar mig på att inte tillåta att lerväggen blir för tunn de sista centimetrarna eftersom den leran behövs för att kunna dreja själva skålen. 
  • Jag ställer sedan vasen åt sidan och låter den torka till några timmar
  • Så fort jag kan lyfta vasen så vänder jag den upp och ner så att botten torkar. i en chuck. Sidorna på vasen plastar jag in men botten får torka till ett tag. 
  • När vasen torkat så pass att den nått ett stadie man kallar läderhård så slätar jag till botten, signerar och rispar sedan in mönster i vasen. 
  • Nu plastar jag in vasen helt och låter den stå upp och ner eller liggandes på sidan i cirka 1 vecka. Sedan får den stå utan plast i ytterligare 1 vecka för att torka helt.
  • Därefter skröjbränns vasen till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar jag ner vasen i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte någon glasyr finns kvar där. Annars fastnar den på plattorna i ugnen när jag glasyrbränner. vasen ställs sedan in i ugnen, tätt packad med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader. 

Vaser och blomsterhållare 
Jag är utbildad florist och drev egen blomsterbutik i många år. Jag vet hur mycket en bra formad vas betyder. Vaser med stora öppningar kräver mycket blommor. Är höjden på vasen för låg så faller blommorna isär för mycket. När man arbetar med formgivning är det viktigt med balans. Man kan få hjälp med balansen genom att dela in formen i tredjedelar eller femtedelar. När jag drejar mina vaser har jag detta tänk med mig. 
Mina blomsterhållare, formade som blad eller andra organiska former, är praktiska att använda. Har du en vas som är för vid för det antal blommor du har så är blomsterhållren perfekt. Du lägger bara blomsterhållaren över vasens öppning och arrangerar blommorna i hålen. Ett smart sätt att få användning för olika typer av vaser.

Tips nr 1: När du ska arrangera dina blommor i en vas - tänk tredjedelar! Om du delar in hela arrangemanget, vas och blommor, i rätta proportioner så får du fin harmoni. Antingen kan du välja att se vasen som 2 tredjedelar och blommorna som 1 tredjedel. Eller så får vasen vara 1 tredjedel och blommorna 2 tredjedelar - vilket är det vanligaste. Korta ner blommorna så att de harmonierar med vasen. Denna indelning gäller även för vidden och omkretsen av arrangemanget. Om jag binder en låg, kompakt bukett med stor diameter placerar jag den med fördel i en rundad vas vars diameter utgör en tredjedel av bukettens diameter. 
En smal formad vas blir inte snygg med alltför vidlyftiga blommor. Om blommorna du vill arrangera är stora i formen rekommenderar jag att du väljer ut 1 stor blomma - gärna nedkortad och placerad nära vasens kant. Addera sedan blommor och blad som kontrasterar mot den stora blomman. Exempelvis små blad på kvist tillsammans med 1 stort blad och/eller något transparent tillsammans med något opakt. Breda blad kontrasterar snyggt mot tunna strån eller en smal gräsvippa.

Tips nr 2: Kosta på dig och köp en kniv avsedd för att snitta blommor. En skarpt snitt i stjälken på en blomma ökar chanserna att den ska stå sig längre. Vissa snittknivar har ett något rundat blad istället för helt rakt. Det går även bra med någon typ av brytbladskniv. Denna har ett mycket vasst blad - så var ytterst försiktig vid användandet.
Snittytan - ju mer vedartad stjälk desto längre snittyta är min erfarenhet. Korta ALDRIG av en blomma med sekatör eller sax. Dessa verktyg klämmer åt kärlen i stjälken så att blomman inte kan dra upp vatten och vissnar inom kort.  

Tips nr 3:Så fort du snittat blomman - stick ner den i vattnet du förberett innan så att inte snittytan hinner torka. Vill du arrangera blommorna genom att binda en bukett så kan du ta upp dem ut vattnet en kortare stund, när de dragit åt sig vattnet och blivit saftspända. 

Tips nr 4: På senare år har man kommit fram till att ingen blomma ska placeras i annat än kallt vatten. När jag utbildade mig till florist var den allmänna uppfattningen att blommor med mjuka stjälkar, som till exempel tulpaner och andra lökväxter var de som skulle ha kallt vatten. Ju mer vedartade stjälkar en blomma eller kvist hade ju varmare skulle vattnet vara. Men idag så har man kommit fram till att bakterier frodas i vatten som är varmt. Och bakterier försämrar hållbarheten hos blommorna. 

Men om man ser till att göra snygga, rena snitt på stjälken, om man rensar bort alla blad som annars skulle hamnat i vattnet i vasen, om vasen är ren, så kommer det inte att bildas så mycket bakterier. Plockar du dessutom upp blommorna efter 3-4 dagar och ger dem en ny snittyta och diskar ur vasen och fyller på nytt vatten så kommer din bukett att hålla länge. Så jag fortsätter att rekommendera kallt vatten endast till lökväxter och andra blommor med mjuka stjälkar. Varmt vatten till rosor, astillbe, kvistar av körsbär, syren och så vidare. 

Tips nr 5: Du kan förlänga hållbarheten på din bukett betydligt om du ställer blommorna svalt över natten. Det gäller alla blommor men främst lökväxter så som tulpaner. 

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig