Lisa - Vaser & blomsterhållare Handgjord keramik

Vaser och blomsterhållare där glasyren tecknar vackert

Lisa - Drejad, kavlad och tummad keramik i stengods
Keramikserien Lisa är främst tillverkad genom drejning. Men jag kavlar till exempel mina buketthållare. Och vissa kannor har jag tummat. På de flesta produkter har jag arbetat fram ett mönster med hjälp av miretter, slingor av metall. Oftast är den ena vasen inte den andra lik. Detta innebär mycket arbete med att fota varje keramikvas och att sedan få in dem i min webshop. Jag har en hel del keramik i min butik som aldrig kommer in i webshopen. Så om du har vägarna förbi Ulricehamn - tveka inte att slå en signal eller skicka ett sms, så öppnar jag upp butiken för dig så att du kan se allt som jag har till försäljning.  

Vaser och blomsterhållare 
Jag är utbildad florist och drev egen blomsterbutik i många år. Jag vet hur mycket en bra formad vas betyder. Vaser med stora öppningar kräver mycket blommor. Är höjden på vasen dessutom för låg så faller blommorna isär för mycket. När man arbetar med formgivning är det viktigt med balans. Man kan få hjälp med balansen genom att dela in formen i tredjedelar eller femtedelar. När jag drejar mina vaser har jag detta tänk med mig. 
Mina blomsterhållare, formade som blad eller andra organiska former, är praktiska att använda. Har du en vas som är för vid för det antal blommor du har så är blomsterhållaren perfekt. Du lägger bara blomsterhållaren över vasens öppning och arrangerar blommorna i hålen. Ett smart sätt att få användning för olika typer av vaser eller skålar med stor öppning.

Tips på hur du kan arrangera blommorna och ta hand om dem hittar du längre ner på sidan.

Leror och glasyrer - naturmaterial 
Glasyren skiftar lite mellan bränningarna. Likaså gör leran det. Glasyrer och leror består av en rad olika ämnen som är hämtade från naturen vilket påverkar det slutliga resultatet och gör min keramik levande. Jag hoppas att du som kund ska njuta av olikheterna och förundras över vad vår natur kan ge oss. På keramiken där jag har använt mina miretter för att skapa mönster, framhävs mönstret genom att glasyren är tunnare där. 

Tips nr 1: När du ska arrangera dina blommor i en vas - tänk tredjedelar! Om du delar in hela arrangemanget, vas och blommor, i rätta proportioner så får du fin harmoni. Antingen kan du välja att se vasen som 2 tredjedelar och blommorna som 1 tredjedel. Eller så får vasen vara 1 tredjedel och blommorna 2 tredjedelar - vilket är det vanligaste. Korta ner blommorna så att de harmonierar med vasen. Denna indelning gäller även för vidden och omkretsen av arrangemanget. Om jag binder en låg, kompakt bukett med stor diameter placerar jag den med fördel i en rundad vas vars diameter utgör en tredjedel av bukettens diameter. 
En smal formad vas blir inte snygg med alltför vidlyftiga blommor. Om blommorna du vill arrangera är stora i formen rekommenderar jag att du väljer ut 1 stor blomma - gärna nedkortad och placerad nära vasens kant. Addera sedan blommor och blad som kontrasterar mot den stora blomman. Exempelvis små blad på kvist tillsammans med 1 stort blad och/eller något transparent tillsammans med något opakt. Breda blad kontrasterar snyggt mot tunna strån eller en smal gräsvippa.

Tips nr 2: Kosta på dig och köp en kniv avsedd för att snitta blommor. En skarpt snitt i stjälken på en blomma ökar chanserna att den ska stå sig längre. Vissa snittknivar har ett något rundat blad istället för helt rakt. Det går även bra med någon typ av brytbladskniv. Denna har ett mycket vasst blad - så var ytterst försiktig vid användandet.
Snittytan - ju mer vedartad stjälk desto längre snittyta är min erfarenhet. Korta ALDRIG av en blomma med sekatör eller sax. Dessa verktyg klämmer åt kärlen i stjälken så att blomman inte kan dra upp vatten och vissnar inom kort.  

Tips nr 3:Så fort du snittat blomman - stick ner den i vattnet du förberett innan så att inte snittytan hinner torka. Vill du arrangera blommorna genom att binda en bukett så kan du ta upp dem ut vattnet en kortare stund, när de dragit åt sig vattnet och blivit saftspända. 

Tips nr 4: På senare år har man kommit fram till att ingen blomma ska placeras i annat än kallt vatten. När jag utbildade mig till florist var den allmänna uppfattningen att blommor med mjuka stjälkar, som till exempel tulpaner och andra lökväxter var de som skulle ha kallt vatten. Ju mer vedartade stjälkar en blomma eller kvist hade ju varmare skulle vattnet vara. Men idag så har man kommit fram till att bakterier frodas i vatten som är varmt. Och bakterier försämrar hållbarheten hos blommorna. 

Men om man ser till att göra snygga, rena snitt på stjälken, om man rensar bort alla blad som annars skulle hamnat i vattnet i vasen, om vasen är ren, så kommer det inte att bildas så mycket bakterier. Plockar du dessutom upp blommorna efter 3-4 dagar och ger dem en ny snittyta och diskar ur vasen och fyller på nytt vatten så kommer din bukett att hålla länge. Så jag fortsätter att rekommendera kallt vatten endast till lökväxter och andra blommor med mjuka stjälkar. Varmt vatten till rosor, astillbe, kvistar av körsbär, syren och så vidare. 

Tips nr 5: Du kan förlänga hållbarheten på din bukett betydligt om du ställer blommorna svalt över natten. Det gäller alla blommor men främst lökväxter så som tulpaner.