Keramikkurs - 6 tillfällen - Fortsättning

I lager

3 200 kr

Keramikkurs fortsättning - 6 kurstillfällen
Här tar vi skapandet till en högre nivå

Priset avser per person

Denna kurs riktar sig till dig som redan har god kunskap om lera och de olika teknikerna. Du bör känna till hur man arbetar med kavling, tumning och ringling. Du bör även vara någorlunda säker på drejskivan. Om det är någon av dessa tekniker som du inte känner att du behärskar så går det fint att välja bort den.
Detta är en kurs där vi fördjupar oss i olika uttryckssätt.
Jag finns där när frågor uppstår, för vägledning, information, kreativa idéer m.m. Ni har tillgång till några olika leror att välja mellan beroende vad ni vill skapa.

Kursens upplägg:
Under kursens gång visar jag hur man genom olika tekniker och hjälpmedel kan jobba vidare med sina alster och få ett personligt uttryck. Vi målar till exempel med engober och använder oss av "paper-resist". Vi provar sgrafitto och ristar mönster samt arbetar med bollspruta. Vi testar olika sätt att arbeta med underglasyr. Och jag visar hur man med hjälp av olika tekniker kan arbeta vidare på sina drejade alster för att skapa läckra former. 

Kursen är upplagd på 6 kurstillfällen och 3 timmar/gång. Vi kommer fram till datum och tid tillsammans. Kursen avser 4-6 personer. Priset är per person och betalning för själva kursen görs vid första kurstillfället. Leran kostar 80:-/kg. I den kostnaden ingår mitt efterarbete, skröjbränning och glasering. 

I kursavgiften ingår:
Enklare fika, engober och underglasyr. Ni har tillgång till hela studion där det finns schabloner, stämplar, mönsterverktyg, 2 st drejskivor, papper till "paper resist" och mycket mer.
Tid: 3 timmar per kurstillfälle. Efter ca 8 veckor efter sista kurstillfället är dina alster klara att hämta.

Det går fint att höra av sig till mig om du är intresserad av denna kurs så sätter jag upp dig på en intresselista. När tillräckligt många har anmält sitt intresse kan vi starta upp en kurs tillsammans. Datum och tid för kurserna kommer vi tillsammans fram till. Om man inte kan närvara på ett satt datum, på grund av t.ex sjukdom, så ersätts inte kurstillfället. 

OBS: Jag håller inte barnkurser. Lägsta åldern för att kunna delta på en kurs är 12 år.

Vad kan man skapa på keramikkursen?
På mina kurser har kursdeltagarna skapat allt från fräcka äggkoppar till sushifat med tillhörande sojaskål. Det har handbyggts hjärteskålar, vitlöksrivare, vitlöksgömma, dörrskyltar, stora temuggar och mycket mer. De har drejat skålar och muggar.

Mina kurser - Drejning och skulptering
En stor del av min verksamhet utgörs av keramikkurser. Att dreja, bygga för hand och skulptera är både kreativt och avstressande. Att få vara i skapar-bubblan mår man så gott av. Mina kursdeltagare är ofta helt lyriska när de går hem efter en kursdag! 

Efterarbete
Det blir en hel del efterarbete för min del - som självklart ingår i kursavgiften. Jag tar hand om alla vackra skapelser och plastar in dem. Det är viktigt att allt torkar i lugn takt så att ingenting spricker. 

Allt måste kontrolleras noga innan bränning
Efter cirka 2 veckor är alstren torra. Det känner man genom att lägga handen runt. Känns godset kallt betyder det att det fortfarande finns fukt kvar. Man måste vara helt säker på att allt är torrt när man ställer in dem i ugnen. Annars riskerar man att keramiken sprängs vilket inte bara förstör just det alstret utan även saker som står intill. Har man riktig otur kan man få skador på själva ugnen. Det vill man inte då ugnen och tillbehören är dyra investeringar. 
Man bränner all keramik 2 gånger. Första gången kallas skröjbränning. Då går temperaturen upp till cirka 950 grader. Leran blir hård men tillräckligt porös så att den suger upp vatten. Och detta är viktigt eftersom glasyren innehåller vatten. Hade leran inte varit porös så skulle lagret av glasyr blivit för tunt. 

Glasyr och glasering
Efter skröjbränningen torkas alla skulpterade alster ur med en fuktig svamp för att bli av med damm. Sedan brukar jag pensla på vax i botten på all keramik. Vaxet gör så att glasyren inte fastnar där och jag får mycket mindre kladdigt arbete vid glaseringen. Glasyren ska röras upp ordentligt mellan varje dopp med keramik eftersom tunga partiklar lägger sig i botten. Även viskositeten behöver kontrolleras. Innan jag kan använda mig av en glasyr testar jag den på mindre föremål för att se så att blandningen blivit korrekt. Jag blandar alltid min egna glasyr efter speciella recept. Det kan krävas ganska många provbränningar, där jag fått ändra lite på receptet, innan jag får glasyren som jag vill. 

Med hjälp av ett stort gripverktyg sänker jag nu ner keramiken i glasyren. När glasyren torkat går jag över alla glaserade alster och putsar bort droppar som bildats i glasyren. En sista mycket viktig sak att göra innan jag kan fylla en glasyrugn är att torka bort all glasyr som eventuellt finns på undersidan. Det kan räcka med en mycket liten mängd glasyr för att keramiken ska fastna i sättplattorna i ugnen. Det förstör både keramiken och mina sättplattor. Så all hantering av glasyr görs mycket noga. Jag bränner oftast min keramik i 1240 grader. 

Jag har en ugn på 190 Liter. För att få ekonomi i bränningarna så bränner jag keramiken först när jag kan fylla upp ugnen helt med keramik. Detta innebär att du som kursdeltagare kan få vänta ett tag innan dina alster är klara. 

Välkomna // Mona