Keramikkurs - 6 kurstillfällen

I lager

2 900 kr

Keramikkurs - drejning och skulptering 
Detta är en härligt kreativ kurs där du får prova på många olika tekniker.

Priset avser per person

Kursens upplägg:
Kursdag 1-3: Jag visar er grundläggande tekniker såsom kavling, tumning och ringling. Med dessa tekniker kan man skapa härliga skålar, fat, tvålkoppar, krukor, vitlöksrivare med mera. Vi skapar mönster med hjälp av olika material. Du kan själv ta med dig egna saker för att skapa ett personligt mönster som till exempel färska blad och blommor med mera. 

Kursdag 4: Jag visar grunderna i drejning. Ni får sedan dreja och jag sitter då intill så att vi tillsammans går igenom alla momenten. Efter att ni drejat tillsammans med mig första gången så drejar ni sedan självständigt. Jag hjälper till med centreringen och finns där för tips och idéer. Under tiden som vissa drejar arbetar de andra deltagarna fritt med lera.

Kursdag 5:Denna dag visar jag hur man beskickar och hänklar det man drejat. Alltså - hur man skapar fotring samt monterar handtag. Ni som drejat beskickar nu era saker och om ni vill ha handtag monterar ni detta. Sedan skapar ni alla fritt.

Kursdag 6: Kursavslutning. Här är det fritt att skapa med vilken teknik man vill. Ingen drejning sista kursdagen eftersom era alster inte hinner att torka så pass att ni kan beskicka och hänkla dem samma dag. 

En viktig del i skapandet med lera är att ta hand om sina alster, putsa och plasta in. Om någon detalj är vass så blir den ännu vassare när den har bränts i keramikugnen. Så för att man ska få ett bra resultat som man kan vara nöjd med är det viktigt att man är noggrann när man går över sina alster innan man ställer undan dem för torkning. 

Kursen avser 4-6 personer och priset är per person. Man betalar hela kursen vid första kurstillfället. Materialkostnad av lera och glasyr tillkommer med 80kr/kg. Jag beräknar att det blir mellan 60:- till 200:-/tillfälle beroende på hur mycket du vill göra och hur snabb du är. Leran betalas efter varje kurstillfälle. Sista 15 minuterna av kursdagen plockar vi iordning och städar upp.

Jag ordnar med fika. Efter ca 8 veckor efter sista kurstillfället är dina alster klara att hämta. 

Tid: 3 timmar per kursdag

Det går fint att höra av sig till mig om du är intresserad av denna kurs så sätter jag upp dig på en intresselista. När tillräckligt många har anmält sitt intresse kan vi starta upp en kurs tillsammans. Är ni ett kompisgäng på mellan 4-6 personer går det fint att boka en alldeles egen kurs. Datum och tid för kurserna kommer vi tillsammans fram till. Om man inte kan närvara på ett satt datum, på grund av t.ex sjukdom, så ersätts inte kurstillfället. 

OBS: Jag håller inte barnkurser. Lägsta åldern för att kunna delta på en kurs är 12 år.

Vad kan man skapa på keramikkursen?
På mina kurser har kursdeltagarna skapat allt från fräcka äggkoppar till sushifat med tillhörande sojaskål. Det har handbyggts hjärteskålar, vitlöksrivare, vitlöksgömma, dörrskyltar, stora temuggar och mycket mer. De har drejat skålar och muggar.

Mina kurser - Drejning och skulptering
En stor del av min verksamhet utgörs av keramikkurser. Att bygga för hand och skulptera med lera kan se lätt ut. Och det behöver inte vara svårt om man känner till grunderna. 
Frågeställningar man kan ha:
Hur tunt kan man kavla ut leran när man ska göra en skål? 
Hur fäster man handtag på sina alster så att de inte släpper i torkningen? 
Hur monterar man ihop sidorna på ett fyrkantigt föremål? 
Hur kan man få fram vackra mönster i leran?
När är det rätt tid att göra mönstren? 
Om jag tummar - hur tjockt måste godset vara då? 

På grund av alla frågeställningar man har när man skulpterar med lera så har jag begränsat antalet kursdeltagare till maximalt 6 st. Jag vill kunna hinna med att hjälpa alla deltagare. Mina kursdeltagare brukar skapa riktigt fina saker och de är ofta helt lyriska när de går hem!

Efterarbete
Efter att kursdeltagarna arbetat klart med sina saker och gått hem från keramikkursen så återstår det en hel del arbete kvar för mig. Jag tar hand om alla vackra skapelser och plastar in dem. Det är viktigt att allt torkar i lugn takt så att ingenting spricker. Har man otur kan det spricka ändå på grund av spänningar i leran.
Behövs det så vänder jag på era alster upp och ned för att fördela fukten och se till att botten torkar i samma takt som resten av leran. Allt täcks med plast där det får torka lugnt och fint. 

Allt måste kontrolleras noga innan bränning
Efter cirka 2 veckor är alstren torra. Det känner man genom att lägga handen runt. Känns godset kallt betyder det att det fortfarande finns fukt kvar. Man måste vara helt säker på att allt är torrt när man ställer in dem i ugnen. Annars riskerar man att keramiken sprängs vilket inte bara förstör just det alstret utan även saker som står intill. Har man riktig otur kan man få skador på själva ugnen. Det vill man inte då ugnen och tillbehören är dyra investeringar. 
Man bränner all keramik 2 gånger. Första gången kallas skröjbränning. Då går temperaturen upp till cirka 950 grader. Leran blir hård men tillräckligt porös så att den suger upp vatten. Och detta är viktigt eftersom glasyren innehåller vatten. Hade leran inte varit porös så skulle lagret av glasyr blivit för tunt. 

Glasyr och glasering
Efter skröjbränningen torkas alla skulpterade alster ur med en fuktig svamp för att bli av med damm. Sedan brukar jag pensla på vax i botten på all keramik. Vaxet gör så att glasyren inte fastnar där och jag får mycket mindre kladdigt arbete vid glaseringen. Glasyren ska röras upp ordentligt mellan varje dopp med keramik eftersom tunga partiklar lägger sig i botten. Även viskositeten behöver kontrolleras. Innan jag kan använda mig av en glasyr testar jag den på mindre föremål för att se så att blandningen blivit korrekt. Jag blandar alltid min egna glasyr efter speciella recept. Det kan krävas ganska många provbränningar, där jag fått ändra lite på receptet, innan jag får glasyren som jag vill. 

Med hjälp av ett stort gripverktyg sänker jag nu ner keramiken i glasyren. När glasyren torkat går jag över alla glaserade alster och putsar bort droppar som bildats i glasyren. En sista mycket viktig sak att göra innan jag kan fylla en glasyrugn är att torka bort all glasyr som eventuellt finns på undersidan. Det kan räcka med en mycket liten mängd glasyr för att keramiken ska fastna i sättplattorna i ugnen. Det förstör både keramiken och mina sättplattor. Så all hantering av glasyr görs mycket noga. Jag bränner oftast min keramik i 1240 grader. 

Jag har en ugn på 190 Liter. För att få ekonomi i bränningarna så bränner jag keramiken först när jag kan fylla upp ugnen helt med keramik. Detta innebär att du som kursdeltagare kan få vänta ett tag innan dina alster är klara. 

Välkomna // Mona