Kanna - "Dots" drejad keramik i stengods

200 kr

Produkten är slut i lager :(

Handgjord drejad mjölkkanna i stengods

Mjölkkanna, gräddsnipa, tillbringare, karaff...
Det finns flera benämningar för en kanna. Men orden ger oss en hint om storleken. Glasyren skiftar lite mellan bränningarna. Likaså gör leran det. Glasyrer och leror består av en rad olika ämnen som är hämtade från naturen vilket påverkar det slutliga resultatet och gör min keramik levande. Jag hoppas att du som kund ska njuta av olikheterna och förundras över vad vår natur kan ge oss. 

Rymmer:
Lera: grå
Glasyr: Vit

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Så här tillverkar jag min mjölkkanna / gräddsnipa:
  • Först mäts rätt mängd lera upp. Sedan knådas den.
  • Efter det så centrera jag leran på drejskivan och drejar kannan. 
  • Jag ställer den åt sidan för att torka till lite grann.
  • Jag skär ut en bit av lera och formar till ett handtag. Den lägger jag också åt sidan för att torka lite. 
  • När kannan torkat till ett stadium som man kallar läderhård, slätar jag till botten och skriver min signatur. Därefter monterar jag handtaget och rispar in mönstret.
  • Nu får den torka upp och ned under plast i några dagar. Sedan utan plast i ytterligare några dagar.
  • Därefter skröjbränns kannan till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar jag ner kannan i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte kannan fastnar på plattorna i ugnen när jag glasyrbränner. Kannan ställs sedan in i ugnen och bränns upp till 1240 grader.  

Stengods - keramik som tål micro, ugn och diskmaskin
Keramik i stengods är mycket tåligt. Man kan diska den i diskmaskinen och använda den i micron. Keramik med tunna kanter är mer skört än kanter med lite mer lera. 

Att rispa in mönster i leran, som jag gör med det mesta i Lisa-serien, innebär att jag tunnar ut väggarna i godset. Detta medför att jag måste dreja lite tjockare väggar så att det finns tillräckligt material för att göra mönster. 

Allmänna råd
Svarta streck på tallrikar, i skålar eller koppar är metall från rostfritt stål. Framförallt bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte kopparna ställas i varandra eller gnidas/skjutas över varandra när de ställs in i köksskåpet.
Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande. Det kan repa glasyren.
Ta bort beläggningar efter kaffe, te eller liknande genom att blanda 2-3 msk citron- eller askorbinsyra med maskinmedel. (Detta rekommenderas inte på produkter med känslig dekor)