Lisa Vitlöksrivare - Handgjord keramik i stengods

I lager

240 kr

Antal i lager: 10

Vitlöksrivare - perfekt till Tapas

OBS. Själva rivaren i skålen skiljer sig åt från produkt till produkt. Ibland är den rund som på bilden och ibland har den i ett kryssmönster. 

Höjd på skålen: 4-5cm
Diameter på skålen: 15-17cm - 20cm m örat
Lera: Grå
Glasyr: Vit 

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Så här använder du vitlöksrivaren:
Häll först på en god olivolja Virgin. Skala en vitlöksklyfta och riv den på rivaren i skålen. Det går lätt, smidigt och snabbt. Krydda upp med flingsalt och ev. grovmalen svartpeppar. Ställ fram fatet på bordet så att alla kan nå det. Riv av en bit lantbröd och doppa ner i vitlöksoljan och ........ Njut!
Eller så kan du tillsätta lite balsamvinäger och använda vitlöksrivaren till att göra en vinägrett. 

Ibland pressar jag i lite citron eller lime samt tillsätter färsk koriander och några tsk japansk soja. Passar så fint tillsammans med en sallad på vattenmelon, "heta" räkor, skivad rödlök och pak choi uppfräst i wokpanna. Häll över vitlöksdressingen med koriander och lime samt avsluta med att ringla över lite sesamolja. Till detta kan du gärna äta friterade papadam-bröd eller njuta av ett chapatibröd. 

Så här tillverkar jag min Vitlöksrivare:
  • Först mäts rätt mängd lera upp. Sedan knådas den.
  • Efter det så drejar jag själva skålen och ställer den sedan åt sidan för att torka till lite grann. 
  • Jag rullar en bit lera till en korv och gör mönster med en grillpinne. Jag lägger den åt sidan för att torka lite.
  • När skålen torkat till ett stadium som man kallar läderhård monterar jag handtaget och rispar in mönstret i botten. 
  • När skålen har torkat helt brukar jag jämna till ytan
  • Här brukar jag plasta in den och så får den torka långsamt under 1 vecka ca. Därefter tar jag bort plasten och låter den bli riktigt genomtorr.
  • Därefter skröjbränns allt till uppåt 1000 grader. Det brukar ta drygt 1 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar jag ner vitlöksrivaren i glasyrhinken.. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte skålen fastnar på plattorna i ugnen. Vitlöksrivaren ställs sedan in i ugnen och bränns upp till 1240 grader. 

Så här tar du hand om din keramik

Min keramik kan du använda både i micron, ugnen och diska i diskmaskinen
Undvik svarta repor från bestick genom att tillsätta spolglans till diskmaskinen

Allmänna råd

Svarta streck på tallrikar, i skålar eller koppar är metall från rostfritt stål. Framförallt bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte produkterna ställas i varandra eller gnidas/skjutas över varandra när de ställs in i köksskåpet.
Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande. Det kan repa glasyren.
Ta bort beläggningar efter kaffe, te eller liknande genom att blanda 2-3 msk citron- eller askorbinsyra med maskinmedel. (Detta rekommenderas inte på produkter med känslig dekor)