Fantasia - Vas - Handgjord keramik i stengods

1 200 kr

Produkten är slut i lager :(

En härlig vas att njuta av - med eller utan blommor

Helt unik vas. Jag tillverkar endast 1 ex. av varje design

Höjd: 15cm
Diameter: 8,5cm
Lera: vit
Glasyr: Lila och transparent

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Så här tillverkar jag min vas:
  • Först mäts rätt mängd lera upp. Sedan knådas den.
  • Efter det så drejar jag vasen. Ställer den åt sidan för att torka till lite grann. 
  • När vasen torkat till ett stadium som man kallar läderhård rispar jag in mönster och "målar" med uppslammad lera med hjälp av en pipett. 
  • När vasen har torkat helt brukar jag jämna till ytan - som är mycket skör och porös. Nu målar jag med oxider och underglasyr. Detta är ett mycket tidskrävande arbete. Mönstret är komplicerat och skapas genom flera olika moment.
  • Därefter skröjbränns den till uppåt 1000 grader. Det brukar ta drygt 1 dygn innan jag kan plocka ut det skröjbrända ur ugnen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar- och/eller penslar jag på glasyren beroende på vilken effekt jag vi ha. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan från all glasyr så att inte vasen fastnar på plattorna i ugnen. Allt bränns sedan upp till 1240 grader. 

Alla Fantasia-vaserna är gjorda i stengods som är ett mycket tåligt material. Men på grund av reliefmönstren så skulle jag diska dessa för hand och inte ställa vaserna nära varandra i skåpet. All keramik som tillverkas för hand blir unika. Men "Fantasia" tar verkligen innebörden av ordet unik till en helt annan nivå.

Med hjälp av flera olika tidskrävande tekniker skapar jag dessa vaser med sina intrikata mönster. Resan jag gör med varje produkt är så spännande; all dekoration och mönster görs på frihand och jag kan aldrig riktigt förutse hur en design och färgsättning av keramiken blir i slutändan. Det är först när jag gläntar på glasyrugnen som jag ser om den nya blandningen av underglasyren fungerade eller om just det nya mönstret blev vackert. 

Om du väljer att ge bort denna keramik som present så hittar du kort med text som kanske kan passa att sätta fast på ditt paket. Det är kort av mina målningar i akvarell.

Skötselråd för keramiken "Fantasia"
Förutom att jag rekommenderar att du diskar dem för hand på grund av reliefmönstret så är det alltid bra att diska ur vasen med diskmedel efter användning. På så sätt undviker du missfärgningar som kan bli av blomstervatten. Om det skulle uppstå missfärgningar så kan du diska dem på hög temperatur i diskmaskinen - se bara till så att de inte står så nära något annat att reliefen på mönstret skadas. 
Missfärgad keramik eller keramik som fått märken från bestick ersätts inte. Ej heller om reliefmönstret på keramiken gått sönder.