Fantasia - Kanna "Frost"- Handgjord keramik i stengods

1 200 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Kanna med bladmönster i blått 

Helt unik kanna. Jag tillverkar endast 1 ex. av varje design. Kannan har ett upphöjt mönster i relief.

Höjd: 15cm
Rymmer: 7,5dl
Lera: vit
Glasyr: Underglasyr och transparent

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Så här tillverkar jag min kanna:
  • Jag centrerar leran på drejskivan och drejar upp kannan.
  • Sedan ställer jag den åt sidan för att torka till lite grann. 
  • Jag drar en hänkel - kannans handtag. Hänklarna lägger jag lite omlott, skär av i lämplig längd och lägger åt sidan för att torka till lite.
  • När allt torkat till ett stadium som man kallar läderhård är det dags att "rita" upp ett mönster med hjälp av en bollspruta och uppslammad lera. Jag ristar även in linjer. Och det är nu jag monterar handtaget. 
  • Sedan ska allt stå med plast om sig för att fördela fuktigheten jämnt
  • När keramikkannan har torkat helt brukar jag jämna till ytan - som är mycket skör och porös. Jag målar nu med oxider och underglasyrfärger. Detta är ett mycket tidskrävande arbete. Mönstret är komplicerat och skapas genom flera olika moment.
  • Därefter skröjbränns kannan till 950 grader. Det brukar ta drygt 1 dygn innan jag kan plocka ut det skröjbrända ur ugnen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu är det dags att glasera. Jag doppar eller penselmålar allt beroende på vilken effekt jag vill ha. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan från all glasyr så att inte kannan fastnar på plattorna i ugnen. Allt bränns sedan i ugnen upp till 1240 grader. 

Alla Fantasia-kannorna är gjorda i stengods som är ett mycket tåligt material. Men på grund av reliefmönstren så skulle jag diska dessa för hand och inte ställa kannorna för nära annat porslin i skåpet. All keramik som tillverkas för hand blir unika. Men "Fantasia" tar verkligen innebörden av ordet unik till en helt annan nivå.

Med hjälp av flera olika tidskrävande tekniker skapar jag dessa kannor med sina intrikata mönster. Resan jag gör med varje produkt är så spännande; all dekoration och mönster görs på frihand och jag kan aldrig riktigt förutse hur en design och färgsättning av keramiken blir i slutändan. Det är först när jag gläntar på glasyrugnen som jag ser om den nya blandningen av underglasyren fungerade och om just det nya mönstret blev vackert. 

Om du väljer att ge bort denna keramik som present så hittar du kort med text som kanske kan passa att sätta fast på ditt paket. Det är kort av mina målningar i akvarell.

Skötselråd för keramiken "Fantasia"
Förutom att jag rekommenderar att du diskar dem för hand på grund av reliefmönstret så är det alltid bra att diska ur kannan med diskmedel efter användning. På så sätt undviker du missfärgningar. Om det skulle uppstå missfärgningar så kan du diska dem på hög temperatur i diskmaskinen - se bara till så att de inte står så nära något annat att reliefen på mönstret skadas. 
Missfärgad keramik eller keramik som fått märken från bestick ersätts inte. Ej heller om reliefmönstret på keramiken gått sönder.