Hjärteskål

250 kr

Produkten är tyvärr slut i lager - men den går fint att förboka!
Varorna betalas i förskott och du kan räkna med leverans inom 30-60 dagar.
Om du utöver din förbeställning handlar varor som finns i lager, väntar jag med leverans tills jag kan frakta allt tillsammans. Om du hellre vill dela upp din leverans ber jag dig att göra 2 olika bokningar - en på förbeställningen och en på de varor du vill ha skickat omgående. Tusen Tack för att du väljer att handla av mig  /Mona

Hjärteskål

En fin present till någon du tycker om

Denna glasyr blir så fin på grå lera. Kanter blir mörkare och skapar karaktär till produkten. 
Mina hjärteskålar har jag drejat på drejskivan och därefter har jag format hjärtat när leran torkat till en aning. 

Storlek: ca17x11cm
Lera: grå
Glasyr: Vit 

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål diskmaskin 

Så här tillverkar jag min skål:
  • Först mäts rätt mängd lera upp.
  • På drejskivan bearbetar jag leran och centrerar den. 
  • Skålen drejar jag upp med ganska raka sidor
  • Nu låter jag hjärteskålen torka till några timmar
  • Så fort jag kan lyfta hjärteskålen så vänder jag den upp och ner. Det är mycket viktigt att jag inte låter sidorna torka för mycket innan botten torkat för då uppstår lätt torrsprickor i botten. Jag virar därför plast kring sidorna i skålen men låter botten vara utan. På så sätt kan jag justera torrhetsgraden.  
  • När hjärteskålen torkat så pass att den nått ett stadie man kallar läderhårt så är det dags att beskicka botten. Jag centrerar skålen upp och ner på drejskivan och fäster den med mjuk lera. Därefter svarvar jag av överflödig lera med hjälp av miretter, metallslingor. Jag passar även på att signera under krukan. 
  • Nu plastar jag in hjärteskålen helt och låter den stå upp och ner i cirka 1 vecka. Sedan får den stå utan plast i ytterligare 1 vecka för att torka helt.
  • Därefter skröjbränns skålen till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar jag ner skålen i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte någon glasyr finns kvar där. Annars fastnar den på plattorna i ugnen när jag glasyrbränner. Skålen ställs sedan in i ugnen, tätt packade med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader. . 

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig