Kuji - Skål Japansk stil - Handgjord keramik i stengods

I lager

300 kr

Antal i lager: 11

Skål med asiatisk touch med plats för ätpinnar 

Keramikskålen har inristade mönster som gör att glasyren tecknar vackert
Den är drejad i gråbrännande lera som skymtar fram på kanterna under glasyren och ger skålen karaktär. 

Storlek:
Lera: grå
Glasyr: Vit 

Obs. Ätpinnar ingår inte
Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål diskmaskin 

Så här tillverkar jag skålen:
  • Jag mäter upp rätt mängd lera och centrerar den på drejskivan.
  • När jag drejar är det viktigt att botten, höjden och diametern inte skiljer sig för mycket mellan skålarna. 
  • Jag använder mig av ett rundat gummi-sken på insidan av skålen för att få samma form på alla.
  • När skålen är färdigdrejad skär jag av den från drejskivan med en skärtråd och ställer den åt sidan för att torka till. 
  • Så fort skålen är så pass torr att jag kan ta i den vänder jag den med botten upp. Ibland får jag lägga plast kring kanterna så att inte de hinner att torka för snabbt i förhållande till botten. För då är risken att det bildas sprickor i botten på skålen. 
  • Efter några timmar, när skålen är så torr att jag kan ta i den utan att mina fingrar lämnar märken, centrerar jag skålen med botten upp på drejskivan. Jag sätter fast skålen med mjuk lera runt om. Sedan svarvar jag av botten, beskickar, och tar bort överflödig lera med hjälp av olika miretter och skärverktyg. Här är det viktigt att få samma botten-diameter på alla skålarna. 
  • Nu är det dags att göra mönstret på skålen. Jag använder återigen miretter fast i lite mindre storlek. Jag gör även hål för ätpinnarna. När jag är klar plastar jag in sidorna på skålen, vänder botten upp, och låter den torka så en vecka. 
  • Sedan får skålen stå utan plast en vecka. 
  • Sedan är det dags för skröjbränning. Ugnen går upp till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan. 
  • Därefter vaxar jag botten så att jag slipper torka av så stora ytor med glasyr när jag glaserar. 
  • Jag doppar ner skålen i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte någon glasyr finns kvar där. (trots vaxet så fastnar det alltid lite glasyr ändå) Jag putsar till glasyren så att inga stora droppar eller märken blir kvar. 
  • Skålen ställs återigen in i ugnen, tätt packad samman med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader. 
Så här tar du hand om din keramik

Min keramik kan du använda både i micron, ugnen och diska i diskmaskinen
Undvik svarta repor från bestick genom att tillsätta spolglans till diskmaskinen

Svarta streck på tallrikar, i skålar eller koppar är metall från rostfritt stål. Framförallt bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte keramiken ställas i varandra eller gnidas/skjutas över varandra när de ställs in i köksskåpet.
Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande. Det kan repa glasyren.

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig