Kuji - Sake kanna - handgjord keramik i stengods

I lager

200 kr

Antal i lager: 5

Japan inspirerad kanna för saké 

Kanna med en asiatisk touch. Perfekt storlek för några bitar sushi, en förrätt, som ett litet kakfat eller till frukostmackan m.m.

Höjd: 12cm
Diameter: 7cm

Rymmer: 3dl
Lera: grå
Glasyr: vit

Alla mått är cirka-mått. Obs: Saké-kannorna är alla olika till utseendet. En del är lite rundare, andra lite mer strama i utseendet.
All min keramik tål micro, diskmaskin och ugn. 

Så här tillverkar jag kannan:
  • Jag börjar med att mäta upp rätt mängd med lera och centrerar den på drejskivan. Sedan drejar jag upp och gör en liten pip. 
  • Jag ställer den sedan åt sidan för att torka till. 
  • När sakekannan går att ta i utan att mina händer gör märken i leran, slätar jag till undersidan och signerar kannan.  
  • Jag plaster därefter in den och låter den stå och torka till i 1 vecka. Sedan står den ytterligare 1 vecka utan plast så att den är riktigt torr innan den hamnar i ugnen
  • Sedan är det dags för skröjbränning. Ugnen går upp till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan. 
  • Därefter vaxar jag botten. 
  • Jag doppar ner sakekannan i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte någon glasyr finns kvar där. (trots vaxet så fastnar det alltid lite glasyr ändå) Jag putsar till glasyren så att inga stora droppar eller märken blir kvar. 
  • Kannan ställs återigen in i ugnen, tätt packad samman med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader. 
Så här tar du hand om din keramik

Min keramik kan du använda både i micron, ugnen och diska i diskmaskinen
Undvik svarta repor från bestick genom att tillsätta spolglans till diskmaskinen

Svarta streck på tallrikar, i skålar eller koppar är metall från rostfritt stål. Framförallt bestick. För att undvika repor i glasyren bör inte keramiken ställas i varandra eller gnidas/skjutas över varandra när de ställs in i köksskåpet.
Rengör aldrig med skurmedel, stålull eller liknande. Det kan repa glasyren.

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig