Torpa Stenhus

Kollektion som leker med svunna tider

"Tyg" med "knappar" - i keramik

Mycket arbete ligger bakom denna kollektion. Flera tekniker mixas. Här kan man säga att det är handgjort i ordets rätta bemärkelse. 

Varför denna kollektion? Jag blev tillfrågad då jag stod på julmässan på Torpa Stenhus om jag inte ville gå med i gruppen av Hantverkare som har sin butik i slottet. Butiken är öppen sommartid och hantverkarna ställer även ut sina alster på just julmässan också. 

Blev självklart smickrad av denna förfrågan och sa självklart ja. Ville skapa en kollektion som speglade lite av 1500-talet med svulstigt tyg och knappar. 

Historia: Torpa stenhus ligger vid sjön Åsunden cirka 2,5 mil öster om Borås i Länghems socken i Tranemo kommun i Västergötland. Byggnadens tidigaste partier härstammar från medeltiden och är idag ett av Sveriges finaste byggnadsminnen. Den medeltida stenhuset ingår som stomme i en del av dagens Torpa.

Kuriosa om Torpa Stenhus: Nuvarande ägarfamiljen Zethelius är i rakt nedstigande led släkt med Arvid Knutsson som byggde stenhuset på 1400-talet. Huset har vandrat ömsom på svärdsidan och spinnsidan i släkten, därav släktskapet med Leijonhuvud & Stenbock. Det är dessutom det enda privatägda “slottet” i Sverige som gått i arv i samma familj sedan uppförandet på medeltiden. 

1500-talet: År 1552 kom Sveriges kung Gustav Vasa till Torpa. Ett år tidigare, i augusti 1551, hade hans hustru Margareta Eriksdotter Leijonhufvud avlidit endast 35 år gammal.
På Torpa bodde Margaretas syster Brita Eriksdotter Leijonhufvud och hennes man Gustaf Olofsson Stenbock. Anledningen till besöket uppgavs vara arvskiftet efter Margareta, men den riktiga orsaken var att Gustav Vasa ville hitta en ny hustru. Han hade redan sett ut Katarina Stenbock, som var systerdotter till hans avlidna hustru Margareta. Katarina Stenbock var vid det här tillfället endast 16 år och Gustav Vasa var cirka 56 år gammal. Det sägs att Katarina sprang ut i trädgården och gömde sig när hon fick höra kungens verkliga orsak till besöket, och vem kan klandra henne för det! Men hon hade ju ingen talan så bröllopet mellan henne och kungen firades i slutet av augusti samma år. 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla