Spillkum

550 kr

Produkten är tyvärr slut i lager - men den går fint att förboka!
Varorna betalas i förskott och du kan räkna med leverans inom 30-60 dagar.
Om du utöver din förbeställning handlar varor som finns i lager, väntar jag med leverans tills jag kan frakta allt tillsammans. Om du hellre vill dela upp din leverans ber jag dig att göra 2 olika bokningar - en på förbeställningen och en på de varor du vill ha skickat omgående. Tusen Tack för att du väljer att handla av mig  /Mona

Spillkum - stor skål 

Förr användes denna typ av skål när man skulle skilja ut grädden som flöt ovanpå mjölken

Denna glasyr blir så fin på grå lera. Kanter blir mörkare och skapar karaktär till produkten. 

Storlek:
Lera: grå
Glasyr: Vit 

Alla mått är cirka-mått.
All min keramik tål diskmaskin 

Så här tillverkar jag min skål:
  • Först mäts rätt mängd lera upp.
  • På drejskivan bearbetar jag leran och centrerar den. 
  • Skålen drejar jag upp och lämnar övre kanten lite kraftigare. Kanten vinklar jag ut en aning så att den går att hålla i som handtag. Pipen formar jag nu när leran inte ännu torkat till.
  • Nu låter jag spillkumen torka till några timmar
  • Så fort jag kan lyfta min spillkum så vänder jag den upp och ner. Det är mycket viktigt att jag inte låter sidorna torka för mycket innan botten torkat för då uppstår lätt sprickor i botten. Jag virar därför plast kring sidorna i skålen men låter botten vara utan. På så sätt kan jag justera torrhetsgraden.  
  • När spillkumen torkat så pass att den nått ett stadie man kallar läderhårt så är det dags att beskicka botten. Jag centrerar skålen upp och ner på drejskivan och fäster den med mjuk lera. Därefter svarvar jag av överflödig lera med hjälp av miretter, metallslingor. Jag passar även på att signera i botten. 
  • Nu plastar jag in min spillkum helt och låter den stå upp och ner i cirka 1 vecka. Sedan får den stå utan plast i ytterligare 1 vecka för att torka helt.
  • Därefter skröjbränns skålen till 950 grader. Det brukar ta 1,5 dygn innan jag kan plocka ut allt ur ugnen igen.
  • Innan det är dags att glasera torkas ytan av med en fuktig svamp så att inget damm eller några lerrester finns kvar på ytan.
  • Nu doppar jag ner skålen i glasyrhinken. Efter att glasyren torkat rengör jag undersidan mycket noga så att inte någon glasyr finns kvar där. Annars fastnar den på plattorna i ugnen när jag glasyrbränner. Min spillkum ställs sedan in i ugnen, tätt packade med annat gods, men utan att ytorna nuddar varandra. Sedan bränner jag allt till 1240 grader. . 

Varför handla svensk, handgjord keramik?

  • Du får en skatt! Nytänkande i design och utformning.  
  • Du får en produkt som sällan är dyrare än massproducerad keramik importerad långt bortifrån.
  • Handgjord på riktigt - inte gjord i en maskin som pressar ut formen och kallar det handgjord!
  • Välgjort svenskt hantverk 
  • Unika alster - ingen massproduktion
  • Ingen "vanlig" mugg, skål eller fat som du kan hitta i vilken inredningsbutik som helst.
  • En lyxig känsla då varje keramik produkt är gjord för hand 
  • Du får keramik som tål micro, diskmaskin och ugn    
  • Keramiken slipper transporteras över hela världen innan den hamnar hos dig
  • Du får en produkt som är skapad av kreativa händer
  • Du främjar Svenskt Hantverk
  • Varje produkt är unik - vilket skapar mervärde
  • Du tar tillvara på kunskap som finns nära dig